
Cum naiba fac o colaborare? Alex Butu
Producing: Cum naiba faci un album? Alex Butu
Songwriting: Cum naiba se scriu piesele? Alex Butu
Mai este strada legată de hip-hop? Alex Butu
Cenzura și CNA în era digitală
Alex Butu
Abonează-te Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify | RSS
Cenzura creează doar buzz, iar oamenii încep să caute lucrurile cenzurate din curiozitate, apoi din rebeliune, până când într-un final încep să creadă în ele. Unele lucruri nu ar trebui nici măcar să ajungă în spațiul public, nici măcar nu mai e vorba de cenzură. Totuși, în artă cenzura are un rol special. În episodul aceasta am vorbit de noile vorbe care umblă prin târg cum că CNA intră pe Youtube. După mi-am amintit de razboiul CNA vs hiphop și am pus-o de un episod despre cenzură și CNA în era digitală.
In 2014 CNA interzicea 8 piese de hiphop romanesc pe radio pana in ora 11PM. Piesele erau de la Parazitii, BUG Mafia, Grasu XXL si Jason Derulo. Motivele au fost limbajul licentios si indecenta. Insa, probabil a fost vorba de un subinteles al piesei. Imi vine greu sa cred ca piesele nu au fost cenzurate deloc de radiouri sau chiar de artisti. Iar in cazul acesta, subintelesul este folosit in permanenta de artisti, mainstream si underground, iar aceasta tehnica se numeste DOUBLE ENTENDRE.
Double entendre = a word or phrase open to two interpretations, one of which is usually risqué or indecent.
Google definition
Putem vorbi de foarte multe exemple de astfel de piese care au un subinteles ascuns urechii superficiale. Insa, aici este vorba de piese de radio care au fost amendate pentru lucrurile acestea. Si atunci, am sa va ofer 4 exemple de la acelasi artist care are piese disputate, dar si acceptate de CNA in conditii extrem de similare.
Delia a avut piesele Da, mama si Cum ne noi reclamate la CNA de catre 6 cetateni (o cifra reprezentativa pentru parerea unui popor intreg). Delia are acest obicei de a lansa piese care ajung pe buzele tuturor pentru ca ne sunt dragi, dar sunt si comentate din aceleasi motive. Riscu de a avea muzica hit este ca o asculta si oameni care o vor ura orice ai face tu. Piesele Du-te-ma si Despablito au de asemenea subintelesuri, respectiv jocul de cuvinte din Du-te-ma unde D=F, iar Despablito care este o despre un traficant de cocaina. Totusi, acetea doua au scapat de polemici si au functionat nefiind cenzurate.
Acum 15-20 parazitii aveau dreptate in campania Jos Cenzura si aparitiile lor publice. Acum insa cred ca un individ precum Cheloo ar trebui scos de la televizor deoarece promoveaza grobianismul si violenta live pe TV. N-am sa intru foarte mult in subiectul acesta, dar va recomand acest articol de pe VICE.
Anul trecut Parazitii erau dati in judecat de Politia romana *wink wink* pentru piesa Antimilitie pentru defaimarea statutului politistului. Evident ca procesul a fost pierdut de catre Sindicatul politistilor pentru ca nu poti da in judecata o piesa pentru ca „nu iti place”. Trebuie facuta diferenta dintre muzica si vlog. Unai arta, alta-i entertainment.
Tot scandalul a aparut in urma unui proiect de lege, surpins in aceasta stire unde ni se explica ca Ministerul Culturii si CNA decid ca Romania nu este aliniata la standardele europene si ar trebui ca institutia CNA sa aiba putere asupra continutului public pe internetul romanesc. Pe jumatate suntem cu totii de acord cu CNA. Este nevoie de cenzura anumitor individi care publica lucruri pe internet. Insa, institutia care ar trebui sa faca acest lucru cu siguranta nu poate fi aceeasi institutie care permite fake news-ul la TV, permite scandalul si emisiunile de tip Acces Direct. Lucrurile pe care le acuza CNA sunt de rangul Alexandru Balan (Colo), dar dupa cum am vazut cu totii, Politia se descruca extraordinar de una singura. Personal vad CNA-ul ca o sinecura in care doar se platesc salarii pe o munca inexistenta.
Emisiunea cu Marius Tuca despre care vorbeam in podcast aici.
Scena cu Adrian Minune vs George Pruteanu aici.
Artist, Podcaster = Hiphop head. Music lover. Creative douche. I mind my own business with a twisted humour sense.
Alex Butu 20 aprilie, 2020
In episodul de astazi vorbesc despre impact virusului Corona (COVID-19) asupra industriilor din entertainment, mai precis: muzica, evenimente si film.
Copyright © Let's Get Busy Entertainment
Comentarii (0)