play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
play_arrow

Muzica

Cenzura și CNA în era digitală

Alex Butu 29 iunie, 2020 56


Background
share close
 • cover play_arrow

  Cenzura și CNA în era digitală
  Alex Butu

 • fast_forward 00:03:30 - - Subiectul zilei: Cenzura și CNAul
 • fast_forward 00:08:00 - - CNA vs Hip-Hop-ul Românesc
 • fast_forward 00:14:45 - - CNA vine peste YOUTUBE
 • fast_forward 00:19:00 - - Timeline-ul evenimentelor majore dintre muzică vs cenzură
 • fast_forward 00:03:30 – – Subiectul zilei: Cenzura și CNAul
 • fast_forward 00:08:00 – – CNA vs Hip-Hop-ul Românesc
 • fast_forward 00:14:45 – – CNA vine peste YOUTUBE
 • fast_forward 00:19:00 – – Timeline-ul evenimentelor majore dintre muzică vs cenzură

Rezumat:

Cenzura creează doar buzz, iar oamenii încep să caute lucrurile cenzurate din curiozitate, apoi din rebeliune, până când într-un final încep să creadă în ele. Unele lucruri nu ar trebui nici măcar să ajungă în spațiul public, nici măcar nu mai e vorba de cenzură. Totuși, în artă cenzura are un rol special. În episodul aceasta am vorbit de noile vorbe care umblă prin târg cum că CNA intră pe Youtube. După mi-am amintit de razboiul CNA vs hiphop și am pus-o de un episod despre cenzură și CNA în era digitală.

CNA vs HipHopul Romanesc

CNA cenzureaza HipHopul

In 2014 CNA interzicea 8 piese de hiphop romanesc pe radio pana in ora 11PM. Piesele erau de la Parazitii, BUG Mafia, Grasu XXL si Jason Derulo. Motivele au fost limbajul licentios si indecenta. Insa, probabil a fost vorba de un subinteles al piesei. Imi vine greu sa cred ca piesele nu au fost cenzurate deloc de radiouri sau chiar de artisti. Iar in cazul acesta, subintelesul este folosit in permanenta de artisti, mainstream si underground, iar aceasta tehnica se numeste DOUBLE ENTENDRE.

Double entendre = a word or phrase open to two interpretations, one of which is usually risqué or indecent.

Google definition

Double Entendre

Putem vorbi de foarte multe exemple de astfel de piese care au un subinteles ascuns urechii superficiale. Insa, aici este vorba de piese de radio care au fost amendate pentru lucrurile acestea. Si atunci, am sa va ofer 4 exemple de la acelasi artist care are piese disputate, dar si acceptate de CNA in conditii extrem de similare.

Delia a avut piesele Da, mama si Cum ne noi reclamate la CNA de catre 6 cetateni (o cifra reprezentativa pentru parerea unui popor intreg). Delia are acest obicei de a lansa piese care ajung pe buzele tuturor pentru ca ne sunt dragi, dar sunt si comentate din aceleasi motive. Riscu de a avea muzica hit este ca o asculta si oameni care o vor ura orice ai face tu. Piesele Du-te-ma si Despablito au de asemenea subintelesuri, respectiv jocul de cuvinte din Du-te-ma unde D=F, iar Despablito care este o despre un traficant de cocaina. Totusi, acetea doua au scapat de polemici si au functionat nefiind cenzurate.

SAGA: Parazintii vs CNA

Acum 15-20 parazitii aveau dreptate in campania Jos Cenzura si aparitiile lor publice. Acum insa cred ca un individ precum Cheloo ar trebui scos de la televizor deoarece promoveaza grobianismul si violenta live pe TV. N-am sa intru foarte mult in subiectul acesta, dar va recomand acest articol de pe VICE.

Anul trecut Parazitii erau dati in judecat de Politia romana *wink wink* pentru piesa Antimilitie pentru defaimarea statutului politistului. Evident ca procesul a fost pierdut de catre Sindicatul politistilor pentru ca nu poti da in judecata o piesa pentru ca „nu iti place”. Trebuie facuta diferenta dintre muzica si vlog. Unai arta, alta-i entertainment.

CNA pe Youtube

Logo CNA

Tot scandalul a aparut in urma unui proiect de lege, surpins in aceasta stire unde ni se explica ca Ministerul Culturii si CNA decid ca Romania nu este aliniata la standardele europene si ar trebui ca institutia CNA sa aiba putere asupra continutului public pe internetul romanesc. Pe jumatate suntem cu totii de acord cu CNA. Este nevoie de cenzura anumitor individi care publica lucruri pe internet. Insa, institutia care ar trebui sa faca acest lucru cu siguranta nu poate fi aceeasi institutie care permite fake news-ul la TV, permite scandalul si emisiunile de tip Acces Direct. Lucrurile pe care le acuza CNA sunt de rangul Alexandru Balan (Colo), dar dupa cum am vazut cu totii, Politia se descruca extraordinar de una singura. Personal vad CNA-ul ca o sinecura in care doar se platesc salarii pe o munca inexistenta.

Timeline-ul evenimentelor majore dintre Muzica vs Cenzura

 • 1927 (23 FEB) – Apare Radio Act of 1927 care interzice folosirea cuvintelor obscene, indecente si profane pe radio.
 • 1934 – FCC (Federal Communications Commision) aka. CNA-ul American este creat.
 • 1956 – Elvis apare la Ed Sullivan Show si este filmat de la brau in sus pentru ca stilul lui de dans era considerat vulgar si provocator.
 • 1963 – Bob Dylan este programat sa apara la acelasi show, dar cu cateva ore inainte este rugat sa schimbe piesa pe care trebui sa o interpreteze. Acesta refuza si nu mai apare la televizor, dar castiga popularitate in randul oamenilor pentru aceasta rebeliune.
 • 1969 – Jimi Hendrix este banat de pe BBC pentru o piesa obscena.
 • 1985 – apare stickerul Parental Advisory – Explicit Content. O doamne, Tripper Gore avea o fiica care asculta un album de-ale lui Prince si a zis ca este prea vulgar. Dupa a creat Parent Music Resource Center impreuna cu alti parinti ingrijorati, lucru care a adus la crearea stickerului.
 • 1988 – NWA raspund politiei care ii hartuiau pentru muzica lor si culoarea pielei si lanseaza piesa Fuck da Police. Istoria o puteti vedea in filmul Straigh Outta Compton.
 • 1989 – 2 Live Crew lanseaza piesa „Me so horny” care ajunge in Billboard Hot 100, lucru nemaintamplat unei piese obscene pana atunci. Oamenii legii au intervenit si aici si au inceput sa aresteze proprietarii de magazine de muzica care vindeau albumul As Nasty As They Wanna Be.
 • 1993 – Nirvana. Coperta de pe spate a albumului In Utero a avut o modificare la piesa Rape me, care a fost schimbata in Waif me, pentru a putea fi vandut albumul in cele mai mari magazine de retail din SUA, Walmart si K-mart.
 • 2001-2002 – FCC amenda statiile de radio care difuzau The Real Slim Shady de Eminem. Acesta a raspuns putin mai tarziu in piesa Without Me.
 • 2004 – Jadakis este cenzurat pe piesa WHY pentru ca spunea „Why did Bush knock down the towers?” facand referire la 11 Septembrie 2001.
 • 2006 – NYC incearca sa excluda nominalizatii la Grammy care folosesc cunvatul n***a. Academia nu a acceptat o astfel de cerinta.

Emisiunea cu Marius Tuca despre care vorbeam in podcast aici.

Scena cu Adrian Minune vs George Pruteanu aici.

Recomandare

Tagged as: , .

Rate it
Alex Butu
Gazdă

Alex Butu

Artist, Podcaster = Hiphop head. Music lover. Creative douche. I mind my own business with a twisted humour sense.

list Publicări

Background
Episodul anterior
Episoade similare
Comentarii (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.